Dostupni linkovi

ICJ: Hrvatska dobila rok za odgovor na protutužbu Srbije


Međunarodni sud pravde u Haagu (ICJ) dao Hrvatskoj rok do 30. augusta ove godine za podnošenje dodatnog odgovora na protutužbu Srbije podnesenu nakon što ju je Hrvatska tužila za genocid.

"Sud je takvu odluku donio nakon što je Hrvatska naznačila da po drugi put želi iznijeti svoja stajališta u pisanoj formi, u dodatnom podnesku, o protutužbama Srbije", navodi se u saopćenju ICJ-a u kojem se dodaje da je ta odluka suda donesena 23. januara.

Hrvatska je 2. jula 1999. podnijela tužbu za genocid protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, čiji je pravni sljednik Srbija i ICJ se 2008. proglasio nadležnim za tu tužbu. Hrvatska je u svojoj tužbi zatražila od najvišeg suda Ujedinjenih naroda da presudi da je Beograd preko svojih snaga počinio genocid u Hrvatskoj i da su građani RH bili žrtve tog genocida.

Nakon toga Srbija je 2010. uzvratila Hrvatskoj protutužbom za genocid tvrdeći da je Hrvatska prekršila Konvenciju o sprječavanju genocida tijekom i nakon operacije Oluje u kolovozu 1995., čineći djela čija je namjera bila da se uništi dio srpske nacionalne i etničke zajednice .

Sud je potom odredio rokove za podnošenje odgovora Hrvatske na srpsku protutužbu i protuodgovora Srbije, a sada je odobrio i Hrvatskoj da podnese svoje očitovanje o protuodgovoru Srbije.
XS
SM
MD
LG