Dostupni linkovi

Misija MMF-a u Srbiji početkom februara


Misija Međunarodnog monetarnog fonda dolazi u Beograd početkom februara i očekujemo rešenje pitanja u vezi sa aranžmanom sa Srbijom, izjavio je u sredu uveče državni sekretar Ministarstva finansija Dušan Nikezić.

Nikezić je televiziji B92 rekao da očekuje da tokom te posete MMF-a, planirane za 2. februar, budu rešeni "manji nesporazumi", usled kojih je MMF odložio prvu reviziju aranžmana sa Srbijom.

Kancelarija MMF-a je ranije saopštila da je odložila prvu reviziju aranžmana sa Srbijom jer nivo zaduživanja u budžetu za 2012. premašuje dogovorene granice.

MMF je naveo da izdavanje državnih obveznica i garancija i projektovana primena investicionih projekata u 2012. premašuju granice deficita i javnog duga predviđene ugovorenim programom na osnovu kojeg je Srbiji odobren aranžman iz predostrožnosti u vrednosti 1,1 milijarde evra.

Prema dogovorenom programu, budžetski deficit Srbije u 2012. godini trebalo bi da bude 4,25 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), javni dug do 45 odsto BDP, a privredni rast 1,5 odsto.
XS
SM
MD
LG