Dostupni linkovi

Salmond: I mladi od 16 i 17 godina da glasaju na škotskom referendumu



Škotski premijer Aleks Salmond rekao je danas da šesnaestogodišnjaci i sedamnaestogodišnjaci treba da dobiju pravo da glasaju na referendumu o nezavisnosti Škotske od Velike Britanije.

"Ako šesnaestogodišnjak u Škotskoj može da bude regrutovan za vojsku, može da se oženi i plaća porez, onda bi sigurno on ili ona trebalo da mogu da se izjasne o ustavnoj budućnosti zemlje", poručio je Salmon.

Referendum o tome da li će se Škotska odvojiti od Velike Britanije trebalo bi da bude održan na jesen 2014.

Salmond je škotskim poslanicima u skupštini u Edinburgu rekao da će pitanje na referendumu biti: "Da li se slažete da Škotska treba da bude nezavisna zemlja?"

On je dodao da bi, takođe, mogla da bude uključena i treća opcija, odnosno da građani mogu da se izjasne i o proširenoj autonomiji.

Detalji referenduma biće utanačeni u konsultacijama sa škotskim biračima i pregovorima sa britanskom vladom u Londonu, koja insistira da ima konačnu reč u odobravanju referenduma.

Protivnici nezavisnosti žele da glasanje bude što pre, jer ankete nagoveštavaju da je trenutno za otcepljenje od Britanije samo trećina škotskih birača.

Britanski premijer Dejvid Kameron smatra da referendumsko pitanje treba da bude tako postavljeno da na njega jednostavno može da se odgovori sa "da" ili "ne", kao i da ne treba da uključuje treću opciju.

Kameron je danas naglasio da svi u Britaniji, ne samo Škoti, treba da imaju pravo da kažu svoju reč o promenama u vezi sa statusom Škotske.

Škotska i Engleska su se ujedinile 1707. u Veliku Britaniju. Škotska je 1997. stekla znatnu autonomiju, kada je ustanovljen i škotski parlament, sa sedištem u Edinburgu.

Neki Škoti, međutim, žele da odu još dalje, kako bi nacija od pet miliona ljudi postala nezavisna država unutar EU.
XS
SM
MD
LG