Dostupni linkovi

Spoljnopolitički odbor EP usvojio rezoluciju o KosovuSpoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je predlog rezolucije o Kosovu kojim se pet zemalja Evropske unije (EU), koje to još nisu učinile, pozivaju da priznaju nezavisnost Kosova.

U predlogu rezolucije koja bi pred Evropskim parlamentom trebalo da se nađe u martu, naglašava se "važnost evropske perspektive za Kosovo i druge zemlje regiona" i podvlači da "strategija EU koja bi tu perspektivu učinila opipljivom za građane Kosova do sada nije bila uspešna".

Predloženim dokumentom koji je Spoljnopolitički odbor usvojio 24. januara, odbacuje se mogućnost podele Kosova i podvlači važnost primene Ahtisarijevog plana koji bi kosovskim Srbima na severu dao široku autonomiju.

Istovremeno se izražava duboka zabrinutost zbog nestabilne i napete situacije i nasilja na severu Kosova.

U dokumentu objavljenom na sajtu Evropskog parlamenta ističe se važnost dijaloga sa Beogradom i izražava zabrinutost zbog toga što se postignuti sporazumi još ne sprovode.

Kao izazovi koji stoje pred Kosovom u rezoluciji se, između ostalog, navode i povratak izbeglica i interno raseljenih, sudbina nestalih, borba protiv korupcije, diskrimiancije, zaštita kulturnog i verskog nasleđa, reforma pravosuđa, obezbeđivanje uslova za rad snažnih i nezavisnih medija.
XS
SM
MD
LG