Dostupni linkovi

Petrič: Uspostavljanje institucija nužno za opstanak BiH



Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Volfgang Petrič (Wolfgang Petrić) upozorio je da se BiH može raspasti ako njene institucije ne budu funkcionisale.

Prema njegovim rečima, zato treba završiti uspostavljanje neophodnih državnih institucija i omogućiti im normalno funkcionisanje.

Komentarišući upozorenje drugog bišeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna (Paddy Ashdown) da je separatizam iz Republike Srpske (RS) pretnja opstanku države BiH, Petrič je za Dnevni avaz rekao da je, "kada je reč o secesiji, regionalni kontekst važan".

"Mislim da je Beogradu postalo jasno da, šta god RS negativno radi prema državi BiH, to će imati negativan uticaj na aspiracije Srbije ka Evropskoj uniji", izjavio je Petrič.

Prema njegovim rečima, situacija u BiH poslednjih godina ide unazad, a "međunarodna zajednica je predugo u BiH bez prenošenja odgovornosti na snažniji način na lokalne vlasti, puštajući neke od njih da se previše igraju, umesto da se ozbiljno bave politikom".

Dodao je i da pažnja Evropske unije prema Zapadnom Balkanu slabi.

"Može biti slučajnost, ali od kada je propao referendum u EU, u Francuskoj i Holandiji 2005. i 2006, vidimo sve manje interesa za jugoistočnu Evropu, za takozvani Zapadni Balkan", rekao je Petrič.

Istakao je da to predstavlja veliki problem, "naročito za nezavršene i slabe države poput BiH, gde je još interes za entitete jači od interesa za državu".
XS
SM
MD
LG