Dostupni linkovi

Ivanović: Referendum vodi u sukob sa Srbijom


Državni sekretar Oliver Ivanović nije uspeo da ubedi predsednike srpskih opština na Kosovu odustanu od referenduma, iako referendum nije u interesima Srbije, piše B92.

Referendum na severu Kosova biće održan 14. i 15. februara, odlučeno je na sastanku čelnika četiri srpske opštine i načelnika Kosovsko-mitrovačkog okruga.

Oliver Ivanović je rekao da je "rezultat referenduma je unapred određen" i da su predsednici opština i okruga "zajedno sa narodom" još 25. jula rekli da neće kosovske institucije i Euleks.

"Dakle ne Priština, ne Brisel, a na ovaj način direktno dovode u pitanje i svoju komunikaciju sa Beogradom. Pitanje je da li je takva pozicija održiva. Ja sam im rekao da je po mom mišljenju praktično i politički takva pozicija neodrživa", rekao je Ivanović za Radio B92.

Ivanović je rekao da referendum sa ovakvim pitanjem prevazilazi odgovornosti koje imaju predsednici 4 opštine sa severa Kosova i zalazi u odgovornosti Vlade Republike Srbije i predsednika države.

Ivanović je rekao da se "ozbiljni ljudi na Kosovu pitaju kakva je to politika koja vodi do sukoba između lokalnih predstavnika vlasti i vlasti Srbije".
XS
SM
MD
LG