Dostupni linkovi

U Beogradu počinje festival "Sedam veličanstvenih"


Osmi Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma "Sedam veličanstvenih" biće otvoren 25. januara u Sava centru.

Program će otvoriti dokumentarni film "Prorok" britanskog reditelja Gerija Tarna, čiji su zapaženi delovi snimani u Beogradu tokom prvog rediteljevog gostovanja na festivalu ''Sedam veličanstvenih'' sa filmom ''Crno sunce''.

Nakon ove projekcije u istoj sali biće prikazan i portugalski film "Žoze i Pilar" Migela Gonsalveša Mendeša, koji govori o odnosu između pisca, nobelovca Žozea Saramaga i njegove žene, novinarke Pilar del Rio.

Festival, koji će trajati do 29. januara, ugostiće reditelje čak šest od sedam filmova iz glavnog programa.

Pored Tarna i Gonsalveša Mendeša, gosti će biti Audrius Stonis iz Litvanije sa filmom "Raminom", Fernan Melgar sa dokumentarcem snimljenim u Švajcarskoj "Specijalni let", Gereon Vecel (Nemačka), reditelj filma "El Bulli - Kuvanje u procesu", Marka Vejmilera sa francuskim filmom "Život negde daleko", direktor fotografije Ksavijer Arpino, kao i reditelj dokumentarca "Sjaj kurvi" Mihael Glavoger.

Sedam najboljih dokumentaraca evropske produkcije i ovoga puta odabrao je filmski poslenik iz Danske Tue Stin Miler (65), koji će takođe boraviti u Beogradu tokom trajanja festivala koji organizuje Centar za vizuelne komunikacije "Kvadrat" iz Beograda.
XS
SM
MD
LG