Dostupni linkovi

Obama: Jačanje gospodarstva uz oporezivanje bogatih


U svom "Govoru o stanju Unije", kako se tradicionalno naziva godišnje obraćanje parlamentu predsjednika SAD-a, američki predsjednik Barack Obama je najavio sustavne promjene u gospodarskom i poreznom sustavu, koje trebaju donijeti veće oporezivanje onih s najboljim zaradama, porezne olakšice tvrtkama koje otvaraju radna mjesta u SAD-u, te poboljšati obuku i obrazovanje američkih radnika.

"Možemo se pomiriti sa zemljom u kojoj je sve manjem broju ljudi stvarno dobro, dok raste broj Amerikanaca koji jedva spajaju kraj s krajem ... ili možemo obnoviti gospodarstvo u kojem svatko dobija poštenu priliku, svatko daje svoj pošteni udio i svi igraju po istim pravilima", rekao je Obama u govoru koji je iskoristio kao uvod u svoju kampanju za izbore 6. studenoga.

Predložio je uvođenje porezne stope od najmanje 30 posto za one koji zarađuju preko milijun dolara godišnje, te naglasio da porezi ne smiju rasti za one koji zarađuju manje od 250.000 dolara, a to je skupina kojoj pripada 98 posto Amerikanaca. Istakao je da svi moraju igrati po istim pravilima za pravednije društvo.

Glavninu svoga obraćanja Kongresu Obama je posvetio gospodarskim pitanjima, no govor je započeo nedavnim okončanjem rata u Iraku nakon devet godina, a završio ga je podsjećanjem na uspješnu likvidaciju čelnika Al Qaide, Osame bin Ladena, u svibnju 2011. u Pakistanu.

Američki predsjednik je u ponovio odlučnost SAD-a u sprečavanju Irana da se domogne nuklearnog oružja, te poručio režimu u Siriji da ne može zaustaviti prodemokratske promjene.

Ocjenivši kako je stanje nacije takvo da postaje jača, Obama je naglasio da se američko gospodarstvo oporavlja, te da je u zadnja 22 mjeseca stvoreno više od tri milijuna radnih mjesta.

Također se založio za davanje državljanstva imigrantima koji studiraju ili su u vojsci, u odsustvu sveobuhvatne reforme imigracijske politike.

U svom govoru Obama je također kritizirao političku kulturu Washingtona, političko trgovanje, posjedovanje dionica u sektorima koji kongresnici zastupaju, činjenicu da iste osobe sakupljaju sredstva za kampanje i lobiraju u Kongresu i slično.
XS
SM
MD
LG