Dostupni linkovi

Ivanović: Zahtevi Upravljačke grupe za Srbiju irelevantni


Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Oliver Ivanović izjavio je u utorak da su zahtevi Međunarodne upravljačke grupe da Srbija sa Kosova povuče svoje strukture i ne održi lokalne izbore, apsolutno irelevantni.

"Po starom običaju, Međunarodna upravljačka grupa traži izgovor za sve što ne uradi u ponašanju Srbije. Srbija nema svoju policiju ni snage bezbednosti i nema šta da povuče iz Pokrajine. Sasvim je sigurno da nećemo odustati od naših institucija, to je naše legitimno pravo koje nam ne može oduzeti Grupa koja promoviše nezavisnost sa kojom se Srbija ne slaže", kazao je Ivanović agenciji Beta.

Grupa koju čine predstavnici 25 zemalja EU koje su priznale Kosovo zatražila je od Srbije da poštuje svoje međunarodne obaveze i da se uzdrži od uplitanja u stvari Kosova, podrazumevajući tu i povlačenje svoje policije, snaga bezbednosti i ostalih elemenata prisustva države, i da podrži napore međunarodnih aktera i kosovskih institucija na promovisanju vladavine zakona.

"Zahtevi Grupe su apsolutno irelevantni za nas iako pojedinačno poštujemo zemlje koje je čine", kazao je Ivanović.
XS
SM
MD
LG