Dostupni linkovi

Pronađena još jedna žrtva nasuklanog kruzera


Spasioci su danas u olupinama broda "Kosta konkordija" koji se prije 11 dana nasukao kod italijanskog ostrva Điljo pronašli jedno tijelo čime je broj poginulih povećan na 16, saopštila je italijanska služba civilne zaštite.

Tijelo je pronađeno unutar trećeg mosta broda. Broj poginulih u nesreći koja se dogodila 13. janura povećao se na 16, a isto toliko ljudi vodi se kao nestalo.

Danas su istovremeno počele pripreme za ispumpavanje nafte, koje će vršiti holandska firma "Smit Salvadž", jedna od najpoznatijih za saniranje olupina brodova.Kompanija je poslala ronioce na olupinu broda kako bi počeli sa bezbjednosnim provjerama pred početak ispumpavanja 2 400 tona goriva iz 23 rezervoara na brodu.

"Ronioci kompanije će izvesti podvodne operacije koje će najvjerovatnije trajati dva dana", objasnio je inženjer Klaudio Kiavači, koji koordinira operacijom sanacije olupine i potragom za nestalima sa broda.

Ispumpavanje neće početi prije subote.

Kompanija naglašava da tim za ispumpavanje vodi trku sa vremenom kako bi se izbjegla eventualna ekološka katastrofa pred nadolazeće loše vremenske uslove jer postoji mogućnost da brod potone 50 do 90 metara ispod morskog grebena na kojem se sada nalazi, što bi predstavljalo ogromnu opasnost po okolinu.
XS
SM
MD
LG