Dostupni linkovi

Prethodna vlada Hrvatske ugovorila lobiranje za Gotovinu


Vlada Jadranke Kosor sklopila ugovor s lobističkom kompanijom koja je trebalo da za generale Gotovinu i Markača traži status prijatelja suda u Haškom tribunalu.

Kako objavljuje Jutarnji list, veliku lobističku firmu "Poton Bogs LTD" angažovao je tadašnji ministar pravde Dražen Bošnjaković, u cilju pisanja podnesaka Haškom tribunalu u žalbenom postupku nepravosnažno osuđenim generalima Ante Gotovini i Mladenu Markaču, a u kom Hrvatska za njih traži status "amicus curiae".

Na cio dokument, kako piše Jutarnji list, vlada je "nalijepila" oznaku tajnosti. Međutim, Jutarnji je, pretraživanjem internet stranice američkog ministarstva pravosuđa, na kojoj su registrovane sve lobističke kompanije u SAD-u i objavljeni ugovori koje su do sada sklopile, pronašao faksimil ugovora koji je bivši ministar pravosuđa Bošnjaković sklopio s "Paton Bogsom".

U skladu s tim ugovorom, kompaniji "Paton Bogs" za prethodnih šest meseci sa hrvatskog računa uplaćeno je najmanje 360.000 američkih dolara.

Ugovor je sklopljen na godinu dana, dakle do 1. avgusta 2012, s mogućnošću produžetka, što znači da će Hrvatska "Paton Bogsu" platiti najmanje 4,176.000 kuna.

General Ante Gotovina osuđen je za ratne zločine pred Haškim sudom neprvosnažno na 24godine zatvora, a Mladen Markač na 18.
XS
SM
MD
LG