Dostupni linkovi

Sukobi Gadafijevih pristalica i vladinih snaga u Libiji


Snage bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija izvele su seriju napada u nekoliko libijskih gradova i ubile sedam boraca koji su učestvovali u rušenju Gadafijevog režima.

Sukobi su izbili u ponedjeljak kad je u zapadnom gradu Bani Valid 150 Gadafijevih pristalica otvorilo vatru na barake u kojima su smještene vladine snage i tom prilikom ubile četiri borca.

Očevici su prenijeli su da su napadači bili naoružani "kalašnjikovima" i minobacačkim raketama i da je najmanje 20 ljudi ranjeno u uličnim borbama.

Prema nepotvrđenim informacijama, Gadafijeve pristalice su preuzele kontrolu nad gradom, dok pojedini izvori tvrde da im to nije pošlo za rukom, već da su jedino uspjeli da na sjevernoj kapiji grada istaknu staru zelenu libijsku zastavu iz vremena Gadafijevog režima.

Zvaničnici libijskih vazduplovnih snaga su upozorili da su avioni spremni na upućivanje u Bani Valid ukoliko situacija bude pogoršana, a isto tako biće upućeno dodatnih 1 500 vojnika okupljenih iz više provladinih milicija iz zapadne Libije.

Bani Valid je jedno od posljednjih uporišta koje su nove revolucionarne vlasti pokorile u građanskom ratu prošle godine.Iako nema potvrde da li je riječ o koordinisanim napadima, Gadafijeve pristalice poslije nekoliko sati u Bengaziju ubile su tri borca vladinih snaga.
XS
SM
MD
LG