Dostupni linkovi

Španija: Suđene sudiji Grasonu


Oko 200 pristalica španskog sudije Baltazara Garsona, kome je danas počelo suđenje zbog kršenja dogovora o amnestiji iz 1977. godine, okupilo se ispred zgrade Vrhovnog suda u Madridu.

Mnogi od njih su nosili crno-bijele fotografije članova porodica koji su ubijeni za vrijeme režima generala Franciska Franka i uzvikivali: "Garson, prijatelju, mi smo uz tebe".

"Smatram da je on hrabar sudija. On je jedini ko se usudio da pokrene istragu o Frakovim zločinima. I sada je on u sudnici, a ubice su na ulici", rekla je Mersedes del Vas (47) kojoj su Frankove snage ubile baku i još dva člana porodice.

Garson (56) je optužen da je, uprkos dogovoru o amnestiji, naložio istragu o sudbini 114.000 ljudi koji su nestali za vrijeme građanskog rata u Španiji (1936-39) i diktature generala Franka (1939-75).

Garson je u maju 2010. suspendovan sa dužnosti u Nacionalnom sudu, koji je najviši krivični sud u Španiji, i sada radi kao konsultant Međunarodnog krivičnog suda u Hagu.

Optužbu protiv njega podigle su desničarske organizacije "Čiste ruke" i "Sloboda i identitet".Garson, koga mediji često nazivaju "krstašem evropskog pravosuđa", smatra da se radi o zločinima protiv čovječnosti koji nisu mogli da potpadnu pod amnestiju.


Garson uživa ogroman ugled u Španiji zbog istraga koje je vodio protiv separatističke organizacije ETA i istraga o kršenju ljudskih prava u Južnoj Americi.

Sudija je postao međunarodno poznat 1998. godine kada je naredio izručenje bivšeg čileanskog diktatora Avgusta Pinočea iz Velike Britanije.
XS
SM
MD
LG