Dostupni linkovi

File:Kandidatura Srbiji ako se ispune uslovi


Srbija može da dobije status kandidata za članstvo u EU ukoliko na vreme ispuni uslove, rekao je evropski komesar za proširenje Štefan File.File je danas u Briselu razgovarao sa šefom diplomatije Srbije Vukom Jeremićem.

"Odao sam priznanje posvećenosti rukovodstva Srbije evropskim integracijama. Naglasio sam da EU još uvek očekuje aktivni pristup nastavku dijaloga i opipljiv napredak, pogotovo na polju regionalnog predstavljanja", rekao je File u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Prema njegovim rečima, "ukoliko na vreme dođe do napretka, Evropski savjet će na narednom zasijedanju potvrditi odluku da se Srbiji dodijeli status kandidata".

Jeremić je u ponedeljak razgovarao sa minstrima spoljnih poslova Njemačke, Švedske, Češke, Slovačke i Rumunije. Jeremić je, nakon sastanka sa Gvidom Vesterveleom, izjavio da sada postoji bolje razumevanje između Srbije i Njemačke, dok je Vestervele istakao da Srbija treba da dobije status kandidata krajem februara ukoliko do tada ispuni uslove koje je postavio Savjet.

Ti uslovi prije svega podrazumevaju nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kao i postizanje dogovora o regionalnom predstavljanju Kosova.

XS
SM
MD
LG