Dostupni linkovi

Odbor EP raspravljao o napretku Crne GoreNa Odboru EP za spoljne poslove danas je održana prva rasprava o nacrtu izvještaja o napretku Crne Gore. Potpredsednik Delegacije za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin je čestitao izvjestiocu Čarlsu Tanoku na uravnotežen om izvještaju.

"Mislim da govorim u ime gotovo svih članova Odbora, kada kažem da se iskreno radujem predstojećem otvaranju pregovora o članstvu Crne Gore u EU", rekao je Kacin.

"Crna Gora je mala zemlja, koja je postala uzor svim zemljama u regionu kako da uspijeju u procesu integracije sa EU. Kada Crna Gora otpočne pregovore, više ništa neće biti isto, jer će ovaj pozitivan impuls učiniti da sve susjedne zemlje da ojačaju svoje napore za ulazak u EU.

Srbija, Kosovo, Makedonija i Albanija zaostaju za Crnom Gorom, i nadam se da će to konačno probuditi i Makedoniju, koja čeka na otvaranje pregovora već godinama, naveo je Kacin

Kacin je poručio da moraju vidjeti napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i sistemske korupcije. Važno je da se podignu optužnice protiv osumnjičenih za organizovani kriminal i da ovi procesi dobiju sudski epilog.

Jačanje policije i pravosudnog sistema mora se nastaviti. Otvaranje pregovora o pristupanju je naročito važno u vezi vladavine prava u zemlji. Kada se otvori poglavlje 23 o pravosuđu i osnovnim pravima, bićemo u poziciji da pomažemo i ubrzamo reformu pravosuđa u zemlji i osiguramo da se ovaj proces nesmetano nastavi , naveo je izvjestilac EP za Jugiostočnu Evropu.

Crna Gora je ostvarila dobar napredak u usklađivanju svog zakonodavstva sa acquis, ali implementacija je ključna, kao što to izveštaj s pravom ističe, poručio je Kacin.
XS
SM
MD
LG