Dostupni linkovi

Žipe poziva Tursku da ostane uzdržana


Francuski ministar vanjskih poslova Alen Žipe pozvao je danas Tursku da bude uzdržana nakon što je francuski parlament sinoć glasao za zakon o kažnjavanju negiranja genocida nad jermenskim narodom, napominjući da pruža ruku ovoj velikoj ekonomskoj sili.

"Želio bih da pozovem naše turske prijatelje da budu hladnokrvni i pružam ruku ovoj velikoj zemlji, ekonomskoj i političkoj sili", izjavio je Žipe francuskoj televizijskoj stanici "Kanal plus".

On je dodao da Francuska želi da ima dobre odnose sa Turskom i izrazio uvjerenje da će nakon ovog, pomalo pretjeranog talasa nezadovoljstva, Pariz ipak imati konstruktivne odnose sa Ankarom.Žipe je rekao da pruža ruku i da se nada da će jednog dana biti prihvaćena.

On je takođe pozvao Tursku da bude uzdržana.Žipe je takođe podsjetio da on kao ministar vanjskih poslova ocjenjuje da je ovaj zakon neadekvatan, ali je odbio da dalje komentariše.

Francuski Senat usvojio je sinoć zakon koji predviđa da je negiranje genocida nad Jermenima u Turskoj od 1915. do 1917. godine krivično djelo.Za zakon je glasalo 127 senatora, a 86 je bilo protiv.

Ovim propisom predviđena je kazna do godinu dana zatvora i 45.000 eura za bilo koga u Francuskoj koji poriče da je 1915. godine izvršen genocid nad Jermenima na prostorima današnje Turske.
XS
SM
MD
LG