Dostupni linkovi

U Nigeriji za sedam dana poginulo 185 ljudi


Eksplozije i pucnji iz vatrenog oružja čuli su se tokom protekle noći u blizini policijske stanice u nigerijskom gradu Kanou, gdje je prošle sedmice u koordinisanim napadima poginulo najmanje 185 ljudi.

Odjeknulo je najmanje 15 eksplozija i pucnjava iz vatrenog oružja koje su dolazile iz okoline policijske stanice, javio je dopisnik agencije Frannce-pressu.

Za sada nije poznato da li se ponovo vode borbe u tom mjestu, a jedan stanovnik je potvrdio da je bilo detonacija i pucnjava koje su dolazile iz pravca policijske stanice.

Policijski čas uveden je poslije napada 20. januara, u kojima je u Kanou poginulo 185 osoba, među njima više od dvadeset policajaca.

Odgovornost za te napade počinjene poslije molitvi preuzela je islamistička grupa "Boko haram", koja napada predstavnike vlasti, hrišćane i sljedbenike afričkih kultova koji žive na, pretežno muslimanskom, sjeveru zemlje.

"Boko haram" je formiran 2002. godine i zalaže se za uvođenje šerijatskog zakona u cijeloj Nigeriji, uključujući i jug zemlje, gdje pretežno žive hrišćani.
XS
SM
MD
LG