Dostupni linkovi

Srbija kandidovala Jeremića za šefa Generalne skupštine UN?


Srbija je zvanično podnijela kandidaturu ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića za predsjednika Generalne skupštine UN, pišu "Večernje novosti".

List navodi da je ova funkcija najviša i jedna od najuticajnijih pozicija u sistemu najmoćnije svjetske organizacije. Ukoliko Jeremić bude izabran, to bi bila značajna potvrda ugleda Srbije u svijetu i prodornosti i vidljivosti srpske spoljne politike.

To bi bila i prilika da predstavnik Srbije bude u epicentru svjetske diplomatije, da pojača kontakte između Beograda i ključnih igrača u međunarodnoj areni koji donose i najvažnije odluke koje se tiču Srbije.

Njegov zadatak bio bi da zakazuje sjednice Generalne skupštine, određuje dnevni red, predlaže mirovne misije, međunarodne inicijative... Na ovoj prestižnoj poziciji do sada su bili mnogi bivši, aktuelni i budući šefovi diplomatija, premijeri ili predsjednici država.

Informaciju o kandidaturi Jeremića, juče u Ministarstvu spoljnih poslova nisu željeli da komentarišu.

"Novosti" saznaju da ulazak u trku na Ist Riveru, ne znači i da Jeremić napušta poziciju šefa diplomatije. U dosadašnjoj praksi, na mjestu prvog čovjeka Generalne skupštine bili su često ministri i visoki zvaničnici koji su istovremeno imali i državnu funkciju i bili aktivni u UN.
XS
SM
MD
LG