Dostupni linkovi

Zemlju će pogoditi geomagnetska oluja


Zemljino magnetsko polje danas će pogoditi najjača geomagnetska oluja u posljednjih šest godina što bi moglo utjecati na elektromreže, satelite i avionske linije, objavio je Američki centar za predviđanje vremenskih prilika u svemiru.

Geomagnetska oluja je privremeno ometanje Zemljinog magnetskog polja, a oluju uzrokuju Sunčeve aktivnosti. Veliki komad Sunčeve atmosfere odbačen je u nedjelju prema Zemlji, pa se energetske sunčeve čestice kreću brzinom od 2.000 kilometara u sekundi, što je pet puta brže od normalne brzine kretanja sunčevih čestica.

Zbog toga bi moglo doći do smetnji na radio-vezama koje se koriste u zrakoplovnoj navigaciji blizu Sjevernog pola na letovima između Sjeverne Amerike, Europe i Azije, pa je moguće da će neke rute biti promijenjene, rekao je Terry Onsager iz Centra za predviđanje vremenskih prilika u svemiru.

Utjecaj geomagnetskih oluja na ljude tek se počeo proučavati, ali je poznato da golubovi pismonoše za vrijeme takvih oluja imaju problema sa navigacijom, te da nisu u stanju pronaći mjesto na koje bi trebali sletjeti.
XS
SM
MD
LG