Dostupni linkovi

Obeležena godišnjica Novosadske racije


U Novom Sadu danas je obeležena 70. godišnjica Racije, tokom koje je mađarska vojska ubila i pod led Dunava bacila najmanje 1.300 Novosađana.

U ime Srpske pravoslavne crkve (SPC) pomen je pred više stotina građana služio patrijarh Irinej na Keju žrtava racije.

Direktor Centra "Simon Vizental" iz Jerusalima, lovac na naciste Efraim Zurof, rekao je da su zločini poput Racije bili proizvod politike rasizma i antisemitizma nacističkog Trećeg Rajha i njegovih saveznika.

"Pravda i sećanje su načini da se reaguje na ovakve zločine. Ali, pravda može da pokaže ozbiljne nedostatke", rekao je Zurof.

On je podsetio na slučaj bivšeg mađarskog žandarmerijskog kapetana Šandora Kepira, koga je sud u Budimpešti prošlog leta oslobodio krivice, usled nedostatka dokaza.

"Zato je veoma važno da smo ovde danas, da se sećamo, i da glasno i jasno poručimo da nijedna politizovana presuda ne može da preinači činjenice niti da spere krivicu počinilaca", naveo je Zurof.

U ime Jevrejske zajednice Srbije, pomen je služio vrhovni rabin Isak Asiel.

Pomenu žrtvama Racije prisustvovao je i gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić sa saradnicima, kao i predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši.

Ovogodišnjem obeležavanju godišnjice Racije prethodio je spor SPC i gradske vlasti oko toga ko će, kada i gde organizovati pomen, odnosno komemoraciju, kao i ko sme, a ko ne sme da govori na pomenu.

U javnosti ima i polemike da li je u Novosadskoj raciji ubijeno oko 1.300 Novosađana, što je zvaničan podatak, ili, kako tvrde pojedini istraživači, između 3.400 i 4.000 ljudi.

Nakon pomena koji je organizovala SPC, novosadske vlasti će u Gradskoj kući organizovati skup o Raciji, na kojem će takođe govoriti Efraim Zurof.
XS
SM
MD
LG