Dostupni linkovi

Karzai: Ubistvo četiri francuska vojnika izolovan čin


Predsjednik Afganistana Hamid Karzai izjavio je danas da ubistvo četiri francuska vojnika, koje je počinio jedan afganistanski vojnik, predstavlja "izolovan pojedinačni čin" i ne odslikava bijes afganistanskog naroda.

Karzai je, poslije sastanka s francuskim ministrom odbrane Žerarom Longeom, koji je doputovao u Afganistan nakon ubistva, u petak, izrazio žaljenje zbog ovog incidenta.

"Napad afganistanskog vojnika na francuske snage ne predstavlja bijes afganistanskog naroda, već samo izolovan pojedinačni čin", kazao je Karzai, javio je AFP.

U saopćenju predsjednika se navodi da ministarstvo odbrane istražuje ovaj slučaj, a neimenovani bezbjednosni i obavještajni izvori su rekli za AFP da je tokom preliminarnog ispitivanja afganistanski vojnik rekao da je ubistva počinio zbog nedavno objavljenog snimka na kome se vidi kako američki vojnici uriniraju po tijelima ubijenih talibanskih pobunjenika.

"On je rekao da ga je snažno podstaklo da ubije vojnike kada je vidio snimak na kome strani vojnici uriniraju po afganistanskim leševima", naveo je jedan izvor.
XS
SM
MD
LG