Dostupni linkovi

Francuska: Sutra glasanje o zakonu o Jermenima


Francuski Senat sutra treba da se izjasni o prijedlogu zakona u kome se predviđaju kazne za one koji osporavaju genocid nad Jermenima u vrijeme raspada Otomanskog carstva.

Prijedlog tog zakona, koji je izazvao oštra reagovanja u Ankari, već je usvojio donji dom parlamenta, ali da bi stupio na snagu treba da ga prihvati i Senat.

U njemu se predviđa kazna zatvora od godinu dana i 45 hiljada evra za one koji tvrde da nad Jermenima nije izvršen genocid 1915. godine i kasnije. U Ankari to uporno demantuju.

Predsjednik Francuske Nikola Sarkozi je uoči sutrašnjeg glasanja uputio poruku turskom premijeru Redžepu Tajipu Erdoganu u kojoj se ističe da njegova zemlja visoko cijeni odnose sa Turskom i apeluje da se sačuvaju međusobni dijalog i zajednički interesi nezavisno od ishoda glasanja.

On je istakao da ovo nije napad na Tursku, već pokušaj da se "sačuva sjećanje jermenske zajednice u Francuskoj kako bi joj se pomoglo da izliječi rane koje su otvorene prije skoro sto godina".

U Ankari, koja je već "zaledila" političke i vojne kontakte s Parizom ne prihvataju ovo objašnjenje, pošto smatraju da genocida nikad nije ni bilo.
XS
SM
MD
LG