Dostupni linkovi

Sutra politička rasprava ministara EU o Srbiji i Kosovu


Šefovi diplomatija Evropske unije sutra će u Briselu imati političku raspravu o napretku dijaloga Beograd - Priština u funkciji predstojeće odluke o kandidaturi
Srbije za članstvo u EU, rekli su novinarima zvaničnici Unije u Briselu, prenosi Beta.

Jedan visoki zvaničnik EU je objasnio da zato sutra neće biti nikakvih zaključaka, niti odluka, već će ministri inostranih poslova kratko sažeti zapažanja o prilikama na Zapadnom Balkanu, uz posebnu pažnju Srbiji i Kosovu.

U izvorima EU je potvrđeno da će posrednik u dijalogu Robert Kuper iduće nedelje posetiti Prištinu i Beograd da bi se utvrdilo kakav napredak može biti postignut što je moguće pre, prvenstveno u vezi sa regionalnim predstavljanjem Prištine i sa primenom postignutih dogovora.

Visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Ketrin Ešton će, uoči zasedanja Saveta ministara za opšte poslove, 27. februara, "izvestiti ministre o onome što bude učinjeno u dijalogu Beograda i Prištine", rekao je visoki zvaničnik Unije.

"Ministri EU koji su tražili ovu raspravu, su tražili da ona bude svakako suštinska, otud tu ne može biti primedbi, i reč je o tome da se sagledaju svi politički vidovi odnosa Srbije i Kosova", rekao je visoki zvaničnik, blizak predstavnici EU Ketrin Ešton.

Prema njegovim rečima, namera ministara je i da utvrde koliko se tačno odmaklo u dijalogu Beograd-Priština, kao i sve ono što je vezano za zbivanja na severu Kosova.

Kako je zvaničnik dodao, "ministri inostranih poslova će takvu raspravu upriličiti upravo da bi zauzeli zajednički politički stav, sto je sastavni deo uslova koji potom vode odluci o kandidatskom statusu Srbije".

To je "u nadležnosti Saveta ministara inostranih poslova, a potom će konačnu odluku doneti Savet ministara za opšte poslove i, naravno, Evropski savet(vodji EU", rekao je funkcioner Unije, ukazavši da će sutrašnja rasprava biti "sveobuhvatna i politička".

Izvori u Savetu ministara EU su preneli da su upoznati s dolaskom srpskog ministra inostranih poslova Vuka Jeremića u Brisel.
XS
SM
MD
LG