Dostupni linkovi

Dodik opet traži ukidanje Suda i Tužilaštva BiH


Komentarišući obustavljanje istrage u slučaju Dobrovoljačka, predsjednik RS Milorad Dodik zatražio je ukidanje Suda i Tužilaštva BiH i da se odgovornost vrati na Haški tribunal i lokalne sudove.

„Sve ćemo učiniti da Sud i tužilaštvo BiH budu ukinuti jer su to mjesta kolektivne osude Srba i mjesta pisanja istorije koja na kraju treba da bude napisana na teret srpskog naroda“, rekao je predsjednik RS. Ta borba za njihovim ukidanjem, izjavio je Dodik, neće biti laka i neće se završiti sutra.

„Zato ćemo poduzeti, prije svega pravne mjere i uložiti žalbu na ovakav ishod događaja, tražiti izuzeće stranih tužioca i njihovo izbacivanje iz ove zemlje kao minimalan čin dobre volje da se ovo pitanje na objektivan način tazrješi“, naglasio je Dodik.

Iako ne podržava državni sud i tužilaštvo, Republika Srpska želi da se potpiše sporazum o saradnji između tužilaštava BiH i Srbije jer bi on, smatra Dodik, doprinijeo da se stvari drugačije sagledaju. RS će ostaviti mogućnost nastavka strukturalnog dijaloga, ali ako on ne odgovori na pitanja ustavne pozicije suda i tužilaštva – referendum o tim institucijama biće aktuelizovan – najavio je Dodik.
XS
SM
MD
LG