Dostupni linkovi

Izložba posvećena Bekimu Fehmiju u Peći


Izložba posvećena jednom od najvećih jugoslovenskih i kosovskih glumaca - deo projekta saradnje Bosne i Herecgovine, Kosova i Srbije - otvorena je u petak 20. januara u Peći.

Tim povodom u subotu 21. januara od 15 sati u pećkoj Komuni, održava se tribina na kojoj učestvuju Gradimir Gojer (BiH), Enver Petrovci (Kosovo) i Teofil Pančić (Srbija)

Izložba Bekim Fehmiu - bogatstvo izgubljeno u tišini nastala je kao deo šireg projekta pod nazivom "Dijalog, sećanje i elaboracija konflikta" koji se sprovodi na teritoriji Bosne i Hercegovine, Kosova i Srbije.

Cilj ovog projekta jeste da se kroz organizaciju različitih aktivnosti promoviše zajedničko kulturno nasleđe ovih teritorija, ali i da se ostvare uslovi za saradnju i uspostavljanje dijaloga među zajdnicama koje žive na ovim prostorima.

Na izložbi ce biti prikazan materijal koji je sakupljen na tri teritorije na kojima se sprovodi projekat i on obuhvata novinske intervjue urađene sa Bekimom Fehmiuom u periodu od 1967 do 2001. godine, delove knjiga, dokumenta iz ličnog života Bekima Fehmiua, fotografije, filmske postere, ali i tonske i video zapise.

Koristeći najviše ono što je Bekim Fehmiu rekao o sebi i svom životu u novinskim intervjuima i memoarima koji su objavljeni 2001. godine, ova izložba na neki način predstavlja priču Bekima Fehmiua o samom sebi.

"Kroz hronološki prikaz života Bekima Fehmiua, od najranijeg detinjstva do godina neposredno pre smrti, ova izložba govori o čoveku koji je prevazilazeći ograničenja nacionalnih kultura i granica uspeo da očuva svu kompleksnost i raznosvrsnost svoje ličnosti, ali je istovremeno poslao i poruku da bogatstvo jednog pojedinaca/pojedinke leži u njegovoj/njenoj sposobnosti da prihvati različitosti", saopštili su organizatori.
XS
SM
MD
LG