Dostupni linkovi

Talibani preuzeli odgovornost za ubistvo francuskih vojnika


Avganistanski talibani su danas preuzeli odgovornost za napad u kojem su ubijena četiri pripadnika francuskog kontingenta NATO i saopštili da su regrutovali avganistanskog vojnika koji je otvorio vatru u bazi na istoku te zemlje.

Talibanski pokret je "regrutovao ljude na važnim položajima. Neki od njih su već izvršili svoje zadatke", izjavio je portparol talibana Zabibulah Mudžahid Rojtersu preko telefona.

Mudžahid je dodao da je video snimak na kojem se vide američki vojnici kako uriniraju po telima ubijenih talibanskih boraca doprineo jačanju podrške Avganistanaca toj grupi i zapretio je novim napadima.

Četvorica nenaoružanih pripadnika francuskog kontingenta juče su ubijena, a 15 ih je ranjeno, od kojih osam teško, kada je na njih otvorio vatru avganistanski vojnik u bazi Kapisa, na istoku Avganistana.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi je juče suspendovao obuku avganistanskih trupa, privremeno obustavio zajedničke borbene operacije sa avganistanskim snagama i zapretio povlačenjem iz Avganistana.

Sarkozi je, takođe, naredio sprovođenje istrage o jučerašnjem napadu i zatražio procenu opasnosti s kojima se suočavaju francuske snage koje obučavaju avganistanske vojnike.

U Kabul je jutros doputovao francuski ministar odbrane Žerar Longe kako bi razgovarao sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem, ministrima odbrane i unutrašnjih poslova i američkim generalom Džonom Alenom, komandantom snaga NATO u Avganistanu.
XS
SM
MD
LG