Dostupni linkovi

Obilježavanje godišnjice racije u senci sukoba SPC i vlasti u Novom Sadu


Jevrejska opština Novi Sad izrazila je danas žaljenje zbog toga što se bačka eparhija Srpske pravoslavne crkve (SPC) protivi mogućnosti da na pomenu žrtvama Novosadske racije u ponedeljak govori i direktor Centra "Simon Vizental" iz Jerusalima, lovac na naciste Efraim Zurof.

Jevrejska opština je u saopštenju za javnost potvrdila da su joj predstavnici eparhije u više navrata saopštili da neće dozvoliti da Zurof govori u ponedeljak jer on u Novi Sad dolazi na poziv gradskih vlasti.

"Efraim Zurof je čovek koji na globalnom nivou predstavlja živi simbol borbe protiv nacizma. On je često, baš u Novom Sadu, širio poruku ljubavi i s njegovim građanima delio bol i borio se za procesuiranje preostalih ratnih zločinaca", navodi se u saopštenju
Jevrejske opštine.

Ocenjuje se da stav bačke eparhije nije u duhu "zajedničkih patnji bratskih naroda, srpskog i jevrejskog", i izražava nada da će bački episkop Irinej "preinačiti svoju odluku o zabrani obraćanja Efraima Zurofa".

Efraim Zurof je proglašen za počasnog građanina Novog Sada 2008. godine, jer se zalagao da bivši mađarski žandarmerijski kapetan Šandor Kepiro bude osuđen zbog svog učešća u Novosadskoj raciji, januara 1942. godine.

U Novom Sadu i dalje traju oštre polemike između gradskih vlasti i bačke eparhije o tome ko će, kada i gde držati komemoraciju, odnosno pomen, kao i o tome ko sme a ko ne sme da govori na obeležavanju 70. godišnjice zločina Novosadske racije, u kojoj je
mađarska fašistička vojska ubila i pod led Dunava bacila više od 1.300 Novosađana, od 21. do 23. januara.

SPC je najavila da će u ponedeljak u podne pomen žrtvama Racije sluziti patrijarh te crkve Irinej, na novosadskom Keju žrtava racije, kod spomenika "Porodica".

Gradski čelnici najavili su da će i oni u to vreme biti na Keju žrtava racije i odati počast stradalima, a iz eparhije im je saopšteno da zbog ranijih nesporazuma ne mogu da učestvuju u programu, jer ga je organizovala SPC.

Danas će godišnjicu Racije obeležiti Liga socijaldemokrata Vojvodine i organizacija Antifašistička akcija Novog Sada, minutom ćutanja i polaganjem venaca i cveća.
XS
SM
MD
LG