Dostupni linkovi

Samoopredeljenje ne odustaje od protesta uprkos odluci Skupštine


Pokret Samoopredeljenje saopštio je u petak uveče da ne odustaje od protesta najavljenih za nedelju na granici sa Srbijom, iako je Skupština Kosova u petak usvojila odluku kojom je Vladi naložila da uspostavi recipročne mere sa Srbijom.

Samoopredeljenje je na vanrednoj sednici predsedništva te partije, nakon rasprave u Skupštini Kosova, donelo odluku da održi proteste u nedelju na prelazima Merdare i Bela zemlja.

Na zahtev Parlamentarne grupe Demokratske partije Kosova Hashima Thacija, Skupština Kosova usvojila je novi prijedlog o reciprocitetu i tako poništila prethodnu usvojenu odluku o ovom pitanju Pokreta Samoopredeljenje.

Adem Grabovci, šef parlamentarne grupe DPK-a izjavio je da usvojenom odlukom Skupština Kosova pozdravlja sve postignute sporazume između Vlade Kosova i Srbije i podržava njihovo sprovođenje, te se nalaže Vladi da uspostavi recipročne mere sa Srbijom i da izveštava Skupštinu svaka tri meseca o toku dijaloga i reciprociteta.

Grabovci je ocenio da ovaj predlog otvara perspektivni put zemlji.

Izglasavanjem nove odluke poništava se prethodna pokreta Samoopredeljenje o reciprocitetu sa Srbijom.

Ovaj pokret je 14. januara protestvovao i pokušao da blokira protok robe iz Srbije na Kosovo, optužujući Vladu da ne sprovodi prethodno usvojen predlog.

Poslanik iz redova ovog pokreta Visar Ymeri tokom rasprave u Skupštini izjavio je da nespremnost Vlade Kosova da sprovede raniju odluku nanosi veliku štetu Kosova.
XS
SM
MD
LG