Dostupni linkovi

Turska poziva Francusku da odbaci zakon o genocidu


Turska je zatražila od francuskih senatora da odbace zakon kojim se predviđaju kazne za one koji osporovajanju postojanje genocida nad Jermenima koji je svojevremeno izvršen na prostorima današnje Turske.

"Mi očekujemo od (predsjednika Nikole) Sarkozija, njegove partije i francuskog senata da prije svega poštuju evropske vrijednosti", poručio je ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu članovima francuskog senata koji u ponedjeljak treba da se izjasni o predlogu tog zakona, koji je već usvojio donji dom parlamenta.

U zakonu se predviđa da se osporavanje tog genocida kažnjava sa godinu dana zatvora i 45.000 eura i on će početi da se primjenjuje tek ako ga usvoji i senat.

"Ukoliko se taj zakon usvoji biće to crna mrlja u francuskoj intelektualnoj istoriji", poručio je Davutoglu i pozvao Pariz da ne izvrće istoriju jer će zbog toga snositi posljedice.

Tuska osporava da je nad Jermenima 1915. godine i kasnije, u vrijeme raspada otomanske imperije, izvršen genocid. Jermeni tvrde da je tada ubijeno milion i 500.000 pripadnika tog naroda i da je to bio smišljeni zločin.Francuska je jedna od petnaestak zemalja u svijetu koje su do sada priznale postojanje tog genocida, što je doveo do poremećaja odnosa između Ankare i Pariza.
XS
SM
MD
LG