Dostupni linkovi

Opozicija na protestu u Bukureštu zatražila ostavku Vlade


Nekoliko hiljada pristalica rumunske opozicije zatražilo je danas na skupu u Bukureštu ostavku Vlade, poslije odvojenih protesta povodom mjera štednje širom zemlje na kojima je bilo i nasilja.

Policija je saopštila da se na skupu u organizaciji ljevičarskog opozicionog bloka USL okupilo oko 7 000 ljudi, koji su zatražili da premijer Emil Bok i njegov saveznik, predsjednik Trajan Basesku, odu sa vlasti.

Demonstranti su prošetali glavnim bulevarom u Bukureštu, do sjedišta Vlade, i uzvikivali "Dole Basesku", poredeći ga sa bivšim komunističkim diktatorom Nikolajem Čaušeskuom.

Jedan od lidera USL Viktor Ponta rekao je građanima koji su se okupili po veoma hladnom vremenu da su ljudi izašli na ulice u svim rumunskim gradovima jer su izgubili poslove ili su im smanjene penzije, odnosno zato što ih vlasti svakodnevno ponižavaju.

Na odvojenim spontanim skupovima u drugom dijelu grada građani izražavaju protivljenje odlukama o smanjenju plata i povećanju poreza. Ono su nezadovoljni radom opozicije i vladajuće centrističke koalicije.

Mjere štednje doprinijele su stabilizovanju rumunskih finansija, ali su dovele i do usporenja ekonomskog rasta i oporavka iz duboke recesije.
XS
SM
MD
LG