Dostupni linkovi

Ustavni sud poništio presudu Nikolaidisu i Monitoru


Ustavni sud Crne Gore je danas poništio presudu Vrhovnog suda kojom su novinar Andrej Nikolaidis i crnogorski tjednik "Monitor" kažnjeni sa 12.000 eura zbog "povrede časti u ugleda" režisera Emira Kusturice.

U septembru 2009. godine Vrhovni sud Crne Gore potvrdio je presudu podgoričkog Višeg suda kojom su Nikolaidis i "Monitor" kažnjeni sa 12.000 eura zbog "povrede časti i ugleda" režisera Emira Kusturice čime je praktično odbio zahtjev zastupnika Nikolaidisa za reviziju postupka.

Kusturica je tužio Nikolaidisa i "Monitor" zbog teksta "Dželatov šegrt" objavljenog u crnogorskom tjedniku 2004. godine

Osnovni sud u Podgorici je 2006. godine odbio tužbu srpskog režisera i ocijenio da je spornim tekstom "poštovan novinarski kodeks" i da "ne postoji građanska odgovornost, jer su u tekstu izneseni vrijednosni sudovi".

Ovu presudu preinačio je kasnije Viši sud u Podgorici koji je kaznio novinara i "Monitor" i utvrdio da sporni tekst "sadrži niz uvredljivih riječi i citata kojima se Kusturici imputira da je glup, ružan, pokvaren, da je pružao alibi za svakog ubijenog muslimana" i ocijenio da se time "grubo vrijeđaju" čast i ugled režisera.
XS
SM
MD
LG