Dostupni linkovi

Osam američkih zastupnika odustalo od podrške antipiratskom zakonu


Čak osam američkih zastupnika koji su podržavali donošenje antipiratskog zakona, odustalo je od te inicijative zbog protesta internet stranica.

Prijedlog zakona SOPA (Stop Online Piracy Act) trebao je uvesti cenzuru interneta i smatra se kako je ovo najgori prijedlog zakona u historiji američkog pravosuđa.

Najveći zagovarači donošenja ovakvog zakona je Udruženje filmskih radnika Amerike koje žele zabraniti ilegalno gledanje i skidanje filmova sa interneta.

U američkom Kongresu je jučer zavladala panika zbog blokade oko 7.000 stranica. Google nije zatvorio svoj pretraživač, ali je u znak solidarnosti zatamnio natpis Google.

Wordpressova internet stranica postavila je video u kojem tvrde kako će SOPA zakon slomiti internet i zatražili su potpisivanje peticije koja će spriječiti donošenje zakona.

Usvajanjem zakona bi Odjelu pravosuđa i vlasnicima bilo dopušteno da putem suda traži naknadu od svakog ko na svoju stranicu postavlja pirateriju.

Na Googleovom blogu piše kako ovaj zakon ipak ne bi spriječio pirateriju. Moguće je da se u cijeli slučaj uključi i sam predsjednik Amerike Barack Obama.
XS
SM
MD
LG