Dostupni linkovi

Tužiteljka Budimir: Romano sam obustavio istragu u slučaju Dobrovoljačka


Tužilac Džud Romano snosi punu odgovornost za odluku u slučaju "Dobrovoljačka" jer je, bez konsultacija sa kolegijumom tužilaca, odlučio da istraga bude obustavljena, izjavila je šef Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH Vesna Budimir.

"Od 5. januara, kada su na snagu stupile izmjene Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Tužilaštva BiH, tužilac može sam da donese naredbu o nekom predmetu... Do tada, sve odluke o obustavljanju ili sprovođenju istrage išle su na kolegijum koji se o tome izjašnjavao. Romano snosi punu odgovornost za odluku u slučaju `Dobrovoljačka`", rekla je Budimir za "Glas Srpske".

Budimir je potvrdila da odluka o obustavljanju istrage nije konačna, da slijedi njeno preispitivanje i da postoji mogućnost da ova istraga bude "preotvorena, kao da se ništa do tada nije desilo".

Ona je navela da do sada nikada nije bila uključena u predmet "Dobrovoljačka", već će tek poslije ulaganja žalbe, kao rukovodilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine, imati mogućnost da vidi spis i dokaze na osnovu kojih je donesena odluka.

Prema njenim riječima, ako se prigovor uvaži i utvrdi se da je osnovan, tada se donosi odluka o preotvaranju istrage i ponovo se predmet vraća u fazu istrage, a naredba o obustavljanju se ukida i predmet je ponovo aktivan.

"O prigovoru odlučuje glavni tužilac, u ovom slučaju vd glavnog tužioca. S tim što je uvijek u to uključeno više tužilaca, jer su jedino tužioci mjerodavni da cijene dokaze... Ovo nije pravosnažna odluka, slijedi preispitivanje, a o tome će definitivno odlučiti kancelarija glavnog tužioca", istakla je Budimir.
XS
SM
MD
LG