Dostupni linkovi

Pusić: Srbija ne treba da stane zbog Kosova


Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je da Srbija ne treba da stane zbog Kosova i pružila uveravanja da Hrvatska neće blokirati put Srbije ka Evropskoj uniji.

U intervjuu za sutrašnji broj Novog magazina, ona je rekla da je nezavisno Kosovo "jedna činjenica" i da su ga priznale 22 od 27 članica EU.

"To nije niti lako niti jednostavno, ali mislim da neke stvari koje su političke činjenice, kao takve treba prepoznati. što se Srbije tiče, volela bih da se nađe neki način na koji ona s tim može da živi i na unutrasnjem i na spoljnom planu", istakla je hrvatska ministarka.

Prema njenom mišljenju, generacije i ljudi koji sada vode politiku u Srbiji nisu odgovorni za politiku koju je Milošević vodio prema Kosovu.

"Ali se pokazuje da ti ne možeš pobeći od loše politike koja je vođena i gotovo uvek je pravilo da neki drugi snose posledice loše politike prethodnika", dodala je Pusićeva.

Ona je za Novi magazin rekla i da Hrvatska neće blokirati put Srbije u EU.

"Moramo da bilateralno rešavamo probleme koje imamo, a ako postoji neka svest iz celog ovog procesa, to je da je prednost imati komšije koji funkcionišu po istim pravilima i sličnim zakonima kao i ti", navela je hrvatska ministarka.

Povlačenje tužbi za genoicid, po rečima Vesne Pusić, može se staviti na dnevni red ako su Srbija i Hrvatska u stanju da međudržavnim dogovorom reše pitanja optuženih za ratne zločine, nestalih i opljačkane imovine. Ako to nisu u stanju, dodala je, onda se ne može ni razgovarati o toj mogućnosti.
XS
SM
MD
LG