Dostupni linkovi

Nimic: Potrebna veća posvećenost u rešavanju spora


Posrednik UN u sporu Skoplja i Atine u vezi sa imenom Makedonija Metju Nimic završio je u Njujorku razgovore sa pregovaračima dve strane koji su ga uveravali da obe vlade iskreno žele da reše ovaj problem.

U pisanoj izjavi nakon dvodnevnih odvojenih sastanaka sa pregovaračima medijator Nimic najavio je posete Skoplju i Atini sa ciljem nastavka diskusija.

"Naše diskusije bile su korisne i fokusirane kako da na optimalan način pokrenemo proces napred. Dobio sam uveravanja da je svaka vlada iskrena da se pronađe rešenje i da će u potpunosti poštovati proces pod pokroviteljstvom UN", naveo je Nimic.

Makedonsko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je u utorak uveče da poslednja runda razgovora između medijatora Nimica i predstavnika Skoplja i Atine nije pokazala konkretno približavanje ka rješenju.

Ovo su bili prvi sastanci ambasadora Nimica sa predstavnicima dve strane nakon presude Međunarodnog suda pravde koji je utvrdio da je, protiveći se uključenju Makedonije u NATO na Samitu u Bukureštu 2008. godine, Grčka prekršila privremeni sporazum dve zemlje.
XS
SM
MD
LG