Dostupni linkovi

Udruženje novinara RS podnelo prijavu protiv Nikolaidisa


Udruženje novinara Republike Srpske podnelo je u sredu krivičnu prijavu protiv savetnika predsednika Skupštine Crne Gore Andreja Nikolaidisa zbog teksta povodom proslave 20 godina od formiranja Republike Srpske.

Udruženje novinara RS traži otvaranje istrage u kojoj će u postupku međunarodne pravne pomoći, a na osnovu sporazuma BiH i Crne Gore o međusobnoj saradnji i krivično pravnim stvarima, biti saslušan Nikolaidis i pribavljeni sporni tekstovi, te nakon toga podignuta optužnica zbog izvršenja krivičnog dela.

U saopštenju se navodi da je krivična prijava podnesena, jer je Nikolaidis nedavno napisao u tekstu na portalu "Analitika" (www.portalanalitika.me) pod naslovom "Šta je ostalo od velike Srbije" da bi bio civilizacijski iskorak da su upotrebljeni dinamiti i puške uneti u dvoranu gde je nedavno proslavljena dvadesetogodišnjica Republike Srpske.

Nikolaidis je u tekstu naveo da "Republika Srpska nikada nije bila niti će to biti autonomni projekat bosanskih Srba", već "deo projekata srpske nacionalističke elite koja je živa, zdrava, nerazmontirana, na vlasti i više nego operativna - u punom pogonu".

On je ocenio da se paralelno sa "ideološkim inžinjeringom legitimizacije RS-a odvija brutalna delegitimizacija crnogorske nezavisnosti".

Povodom reakcija na Nikolaidisov tekst, predsednik Crnogorskog udruženja književnika Milorad Popović je ocenio da je taj tekst "ironija bizarnosti da se obeležava godišnjica tvorevine stvorene na etničkom čišćenju".
XS
SM
MD
LG