Dostupni linkovi

SB: Svetska privreda ulazi u novu fazu nesigurnosti


Svetska privreda ulazi u novu fazu nesigurnosti i opasnosti, ocenio je u sredu glavni ekonomista Svetske banke Džastin Jifu Lin.

"Rizici od zamrzavanja tržišta kapitala kao i od globalne krize slične onoj iz septembra 2008. su stvarni", rekao je on.

Lin je rekao da bi mogle teško da budu pogođene zemlje u razvoju koje su imale relativno jak rast dok su Sjedinjene Države i Evropa bile u teškoćama.

On je rekao da vlade treba unapred da pripreme izvore finansiranja da pokriju budžetske deficite, da preispitaju solidnost svojih banaka i pojačaju potrošnju na socijalne sigurnosne programe.

Mnoge vlade su u slabijoj poziciji nego što su bile tokom krize 2008. zbog toga što su im dugovi i budžetski deficiti veći, rekao je Lin na konferenciji za štampu u Pekingu.

U slučaju velike krize "ni jedna zemlja neće biti pošteđena. Silazna linija će verovatno biti duža i dublja nego prošli put", rekao je.

Svetska banka je u svom izveštaju "Globalne ekonomske perspektive" koji izdaje dva puta godišnje, smanjila prognoze rasta za zemlje u razvoju ove godine na 5,4 odsto sa 6,2 odsto, a za razvijene zemlje na 1,4 odsto sa prethodnih 2,7 odsto.

Za 17 zemalja koje koriste evro predviđa recesiju, i smanila je izglede za rast sa 1,8 odsto na minus 0,3 odsto. Svetska banka je u svom izveštaju takođe izrazila zabrinutost zbog evropske dužničke krize i američke nezaposlenosti.
XS
SM
MD
LG