Dostupni linkovi

Wikipedia i Mozilla 24 sata protiv zakona o cenzuri interneta



Englesko izdanje najpopularnije online enciklopedije na svijetu, Wikipedie, danas se gasi na 24 sata. Njoj će se pridružiti i Mozilla, Twitpic te brojne druge internet stranice koje na ovaj način žele izraziti nezadovoljstvo kontroverznim američkim zakonima SOPA i PIPA koji su trenutno u proceduri u Kongresu SAD.

Zakon, kojeg je predložio američki kongresmen Lamar Smith, ako bude usvojen, piše Russia today, uvelike će proširiti ovlasti američkih agencija za provedbu zakona i zaštitu autorskih prava kada je riječ o kršenju propisa na internetu.

Štrajk pod motom „zatamnjenje znanja“ odvijat će se 24 sata.

Zakoni će, upozorava se na internet stranici SOPA štrajk, uništiti internet, efektivno ugasiti sve sajtove na kojima korisnici mogu raditi upload sadržaja, ugroziti potencijalne uzbunjivale i teško oštetiti slobodu govora na internetu. Ovaj stav iskazali su i Google, Yahoo, Facebook, AOL,rganizacije za ljudska prava poput Reportera bez granica, Human Rights Watch, te pojedinci – novinari, advokati isl, ali i Bijela kuća. Subjekti koji su podržali zakon i koji uglavnom dolaze iz svijeta zabave (filma, muzike...) tvrde da je ova legislativa neophodna kako bi se uspješno borili protiv kriminala na internetu.
XS
SM
MD
LG