Dostupni linkovi

U istočnoj Turskoj Nato postavio antiraketni štit


U istočnoj Turskoj postavljen je radarski sistem u okviru odbrambenog raketnog štita NATO-a koji treba da se instalira u nekoliko zemlja alijanse.

Radar za rano upozoravanje na opasnot za Alijansu postavljen je u bazi Kuredžik u provinciji Malatji, na jugoistoku zemlje, otkrivaju turski mediji pozivajući se na pouzdane izvore.

U bazu je već "stigao manji broj američkih vojnika", pošto Turska još nema kvalifikovane stručnjaka za korišćenje tog sistema. Baza je, međutim, pod komandom turskih oficira, tvrdi isti izvor u Ankari.

Američki ministar odbrane Leon Panetta je pozdravio odluku Turske da prihvati radar jer je to"važno u ovom kritičnom vremenu", prenosi CNN.

Turska je, uz Portugal, Španiju, Poljsku i Rumuniju pristala da bude domaćin raketnog odbrabenog sistema na svojoj teritoriji. Pregovori se vode i Bugarskom i još nekim zemljama.

Iran se protivi instaliranju radarskog sistema NATO-a u Turskoj jer to doživlja kao prijetnju svojoj sigurnosti.

To nije dobro za bilo koju islamsku zemlju, izjavio je prošle sedmice u Ankari predsjednik iranskog parlamenta Ali Larižani, ali je dodao da "vjeruje Turskoj".

U Ankari naglašavaju da taj sistem nije uperen ni protiv koje zemlje i da je to dio odbrambeniog sistema NATO-a od vanjskih napada.
XS
SM
MD
LG