Dostupni linkovi

Rusija traži istragu o NATO bombardovanju Libije


Rusija zahteva od Saveta bezbednosti UN da sprovede ozbiljnu istragu o NATO vazdušnim operacijama u Libiji i njihovim posljedicama koje se mjere brojem žrtava.

"Već smo ukazali u SB UN na posledice koje je izazvalo NATO bombardovanje, koje je prouzrokovalo civilne žrtve. Nažalost rukovodstvo NATO tvrdi da su to slučajne i minimalne žrtve, iako je njihov broj dovoljno veliki", kaže zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Genadij Gatilov .

On je naveo da je ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin pokrenuo ovo pitanje u SB UN i dobio podršku država BRIKS i nekih drugih članica SB, ali da su zapadne zemlje reagovale veoma negativno na predlog pokretanja istrage.

"Naravno, mi nismo protiv pogleda u budućnost Libije, ali verujemo da ono što se desilo u toj zemlji kao rezultat vazdušnih operacija NATO zahteva ozbiljnu istragu", istakao je Gatilov i dodao da je Sjevernoatlantska vojna alijansa prekoračila mandat SB UN.

"Stoga smatramo da SB, kao organ koji predstavlja međunarodnu zajednicu ima pravo i mora da odgovori na ovu inicijativu", zaključio je žamenik šefa ruske diplomatije
XS
SM
MD
LG