Dostupni linkovi

Radnici blokirali metro u Atini, trajekti ostali u lukama


Grčki radnici danas su tokom štrajka povodom vladinih mjera štednje blokirali metro u Atini, a trajekti su ostali u lukama.

Štrajk je organizovan u vrijeme posjete međunarodnih kreditora Atini, radi razgovora o sprečavanju nekontrolisanog bankrota Grčke.

Zvaničnici EU, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske centralne banke (ECB) provjeravaju dokumentaciju u Atini i pokušavaju da oforme paket od 130 milijardi evra koji će Grčkoj biti neophodni kada krajem marta za naplatu prispiju izdate državne obveznice.

Grci su teško pogođeni povećanjem poreza i smanjenjem zarada. Zemlja je ušla u recesiju petu godinu zaredom, a stopa nezaposlenosti dostigla je rekordnih 17,7 odsto.

Iz glavnih luka i Atini nije isplovio nijedan trajekt, a autobusi će saobraćati tokom samo jednog dijela radnog vremena. Očekuje se da će se u štrajk uključiti zaposleni u bankama, dok će sindikati organizovati protestne skupove.

"Zahtijevamo da se odustane od politike štednje i da budu ukinuti zakoni koji slamaju radnike, njihova prava na osiguranje i pretvaraju radnike u robove", saopštio je sindikat atinskih radnika.
XS
SM
MD
LG