Dostupni linkovi

Danska će pomoći pridruživanje Zapadnog Balkana


Ministar europskih poslova Danske, koja predsjedava Europskoj uniji (EU) u prvoj polovici ove godine, Nicolai Wammen izjavio je za beogradske ''Večernje novosti'' od utorka kako je to što će Hrvatska iduće godine postati 28. zemlja članica Unije jasan pokazatelj da se proces proširenja nastavlja te istaknuo da će Danska učiniti sve što je u njezinoj moći da bude nastavljen proces proširenja na Zapadni Balkan.

Wammen je, u razgovoru za taj dnevnik, istaknuo da je proces proširenja zasnovan na zaslugama što, po njegovim riječima, znači da na kraju zemlje kandidati trebaju sami utvrditi tempo svog procesa pridruživanja europskim integracijama.

"Kao predsjedatelji učinit ćemo sve što možemo da bismo osigurali donošenje pozitivne odluke o statusu kandidata Srbije, čim neophodni kriteriji budu ispunjeni'', navodi Wammen te podsjeća kako je Europsko vijeće u prosincu poslalo jasnu poruku o potrebi nastavka i vidljivog napretka u dijalogu između Beograda i Prištine.

On je podsjetio na to da zaključci Europskog vijeća jasno ističu da je preduvjet za otvaranje pretpristupnih pregovora sa Srbijom poduzimanje odgovarajućih koraka u normalizaciji njezinih odnosa s Kosovom te istaknuo kako EU ne želi uvoziti neriješene regionalne sporove u Uniju.

Upitan hoće li se od Srbije na kraju tražiti priznanje neovisnosti Kosova, danski ministar kazao je kako nijedna država članica EU ne traži da Srbija prizna Kosovo, ali da je jasno da će se morati naći rješenje koje će dopustiti Srbiji da postane članica, a i da EU ima normalne odnose s Kosovom.
XS
SM
MD
LG