Dostupni linkovi

Mađarska očekuje pravnu akciju EU o zakonu o centralnoj banci


Mađarska je danas potvrdila da će EU pokrenuti pravnu akciju povodom spornog mađarskog zakona o centralnoj banci i reformi pravosuđa, što će zakomplikovati napore zemlje da osigura međunarodnu finansijsku pomoć i ostane solventna.

Potpredsjednik Vlade Tibor Navračič izjavio je da će Evropska komisija, koja se sastaje tokom dana, pokrenuti pravnu akciju povodom zakona o centralnoj banci, starosnoj granici za penzionisanje sudija i tužilaca, te agenciji za zaštitu podataka.

Navračič je rekao državnoj televiziji da je telefonom razgovarao sa komesarom EU za pravosuđe Vivijan Reding, ali da još nije vidio nikakvu dokumentaciju EU.

EU smatra da će novi zakoni ugroziti nezavisnost centralne banke i dovesti do prijevremenog penzionisanja nekoliko stotina sudija, te da će nova agencija za zaštitu podataka biti podložna političkom uticaju.

Potpredsjednik mađarske Vlade nije rekao da li Budimpešta planira da učini ustupke u posljednjem trenutku, zbog kojih bi Evropska komisija odustala od pravne procedure.

Mađarska ekonomija je suočena sa stagnacijom, a država traži ponovo finansijsku pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda, nakon što je dobila sredstva od ove institucije 2008. godine.

Premijer Viktor Orban izjavio je prošle sedmice da je njegova Vlada otvorena za raspravu o bilo kom zakonu, ali da želi da čuje konkretne argumente, a ne političke procjene.
XS
SM
MD
LG