Dostupni linkovi

Egipat: Islamista izabran na čelo novog parlamenta


Vodeće stranke u novom egipatskom parlamentu dogovorile su se da izaberu islamistu Saada el-Katatnija za predsednika parlamenta, saopštile su u ponedeljak vođe tih stranaka. To će biti prvi put u više decenija da je jedan islamista na čelu egipatskog paralmenta.

Muslimansko bratstvo, veliki pobednik na prvim izborima održanim u Egiptu posle svrgavanja predsednika Hosnija Mubaraka u februaru, saopštilo je da je postiglo dogovor s još nekoliko partija o izboru Saada el-Katatnija, generalnog sekretara stranke.

Glavni zadatak novog parlamenta biće da izabere komisiju od 100 članova za izradu novog egipatskog ustava, dok se vode pripreme za predsedničke izbore u junu.

Vođe Muslimanskog bratstva sastale su se u ponedeljak s liderima drugih partija da pokušaju da postignu široki dogovor o izboru predsednika parlamenta.

Vođa Bratstva Mohamed Morsi rekao je da je cilj sastanka bio da se pokaže da u novom parlamentu neće biti "izostavljanja, polarizacije i sukoba", već da će umesto toga biti postignut "nacionalni konsenzus".

Parlament će prvu sednicu održati 23. januara.
XS
SM
MD
LG