Dostupni linkovi

Terci: Priznavanje Kosova - nepravedan uslov



Novi ministar spoljnih poslova Italije Đulio Terci (Giulio Terzi) rekao je da Srbija treba što pre da uđe u Evropsku uniju, a da je priznavanje Kosova
nepravedan i neprikladan uslov.

"U ovakvim uslovima ne bi bilo korektno uslovljavati Kosovom ulazak Srbije u EU, tim pre što neke članice EU nisu priznale Kosovo. U interesu je Evrope da javno mnjenje u Srbiji bude pozitivno prema nama. Postavljati dodatne prepreke znači davati prostor snagama koje sigurno nisu element stabilnosti, ni za Srbiju, a još manje za Kosovo", rekao je Terci.

Terci je u intervjuu tršćanskom listu "Pikolo" (Il Pičolo) koji je Ambasada Italije u Beogradu danas dostavila agenciji Beta, rekao da njegov program obuhvata punu podršku prijemu Srbije u EU, jačanje uloge Brisela u institucionalnom sazrevanju BiH, ponovno uspostavljanje dijaloga sa Slovenijom i Hrvatskom o imovini izgnanih lica i ostanak italijanskih konzulata u Kopru i Splitu.

Novi ministar je izrazio nadu da će na sastanku Evropskog saveta 1. i 2. marta Srbija postati kandidat za prijem u EU i ocenio da ona poštuje evropske uslove što je pokazala izručenjem optuženih za ratne zločine sudu u Hagu i dijalogom s Prištinom.

Terci je rekao da je Italija među prvima priznala nezavisnost Kosova i dodao da joj je namera da se zalaže za brzo približavanje Prištine institucijama Evropske unije.
XS
SM
MD
LG