Dostupni linkovi

EK: Rejting agencije nemaju potpune informacije



Evropska komisija je u ponedeljak ocenila da je odluka bonitetne agencije “Standard i purs” (Standard & Poor's), koja je u petak snizila kreditni rejting za devet zemalja članica evrozone, donesena na temelju nepotpunih informacija.

"Mi imamo više informacija od bonitetnih agencija i mislim da postoji elementi koji nedostaju u njihovim analizama. Mi od država članica svaki mesec dobijamo nove informacije, koje razmenjujemo na poverljivoj osnovi. Bonitetne agencije nemaju te informacije", rekao je Olivier Bejli (Bailly), portparol Evropske komisije.

“Standard i purs” je u petak snizio kreditne rejtinge Francuskoj, Austriji, Sloveniji, Slovačkoj, Malti, Italiji, Španiji, Portugalu i Kipru. Francuskoj i Austriji je kreditni rejting snižen s maksimalnih AAA na AA+ s negativnom perspektivom, što znači da bi se te dve zemlje srednjoročno mogle suociti s još jednim sniženjem.

Bejli je istakao da je odluka agencije “Standard i purs” "čudna" s obzirom na trenutak kada je donesena, objašnjavajuci da pritom misli na uspešnu aukcije državnih obveznica Italije i Španije.

On je odbacio ocenu “Standard i purs” da "proces reformi koji se jedino zasniva na politici budžetske štednje nosi sa sobom rizik samouništenja", jer one odvraćaju potrošače od potrošnje i tako onemogućavaju privredni oporavak.

Evropska komisija se zauzima za "dvostruku strategiju koja se temelji na fiskalnoj konsolidaciji i strukturnim reformama kako bi se potaknuo privreni rast i zaposlenost", rekao je Bejli.
XS
SM
MD
LG