Dostupni linkovi

Ahmadinedžadov saradnik osuđen zbog vređanja ajatolahaSavetnik iranskog predsednika za štampu Ali Akbar DŽavanfekr osuđen je na godinu dana zatvora zbog vređanja vrhovnog verskog vođe Irana, ajatolaha Ali Hamneija, javljaju danas iranski mediji.

On je najavio žalbu na tu odluku "koja nema osnova niti pravne logike" i ponovio svoju "potčinjenost" i "ljubav" prema vrhovnom vođi.

DŽavanfekr koji je vlasnik državne agencije Irna i vladinog dnevnika Iran, redovno je na meti napada ultrakonzervativaca.

On je 20. novembra 2011. osuđen na godinu dana zatvora zbog objavljivanja članaka i fotografija koje su u suprotnosti sa "islamskim vrednostima" i "javnim moralom" u specijalnom broju lista posvećenog ženama i nošenju vela. DŽavanfekr je takođe uložio žalbu na tu presudu.

Mehdi Kalhor, bivši savetnik za kulturu iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, napisao je u tom specijalnom broju da je crna boja
čadora koji nose Iranke, došla iz Evrope pošto je nekadašnji persijski kralj video "muškarce i žene obučene u crno prilikom večernjih razvratnih izlazaka".

Ultrakonzervativci su žestoko napali autora teksta kao i objavljivanje fotografija sportista i umetnika i karikatura koje smatraju da su "u suprotnosti sa vrednostima islama".

U tom specijalnom broju podseća se i na Ahmadinedžadove izjave u kojima se protivi represiji da bi se poštovalo nošenje vela.

Ultrakonzervativci su poslednjih meseci žestoko napadali Ahmadinedžada i šefa njegovog kabineta Esfandiara Rahima Mašeu da dovode u pitanje osnove Islamske Republike.
XS
SM
MD
LG