Dostupni linkovi

Bogdanović: Akcije Samoopredeljenja vežba za nasilje


Ministar za Kosovo u Vladi Srbije Goran Bodanović ocenio je da su akcije pripadnika Samoopredeljenja na graničnom prelazu Merdare samo nečija pokazna vežba za nasilje koje bi moglo da se ponovi na severu Kosova.

Bogdanović je za Večernje novosti ocenio da nije slučajno da se baš sada, kada su pregovori u Briselu dali rezultate, podgrevaju strasti i potpaljuju varnice na Kosovu.

"Sada, kada su pregovori dali rezultate i kada se sporazumi u potpunosti primenjuju, očigledno je da su nekome potrebne nove provokacije i vraćanje stvari unazad. Evidentno je da nekome ne odgovara stabilnost i približavanje pozicija", rekao je ministar i pozivao kosovske Srbe na poseban oprez i uzdržanost.

Bogdanović je naveo da ne razume kakav reciprocitet u uvozu i izvozu traži "Samoopredeljenje", kada Kosovo gotovo ništa i ne proizvodi.

"Prelaz robe sa Kosova preko prelaza je u skladu sa dogovorima. Ni Kurti, ni njegovi sledbenici nisu sami odabrali momenat da blokiraju Merdare i dižu tenzije. Uveren sam da imaju nalogodavce i van Kosova. Ali verujem i da je veliki deo međunarodne zajednice sada shvatio da takvi ekstremisti predstavljaju suštinsku opasnost po mir i stabilnost", rekao je Bogdanović.

Bogdanović je upozorio da kad god nasilje postane instrument političke borbe, najveće žrtve postanu Srbi.

"Zato je vazno da sačuvamo pribranost i da ne nasedamo na provokacije koje dolaze sa albanske strane", rekao je ministar.
XS
SM
MD
LG