Dostupni linkovi

Republikanac Perry: Uriniranje po mrtvim tijelima "glupa greška" djece


Republikanski kandidat za predsjednika Rick Perry je u nedjelju otpužio administraciju američkog predsjednika Baracka Obame da pretjeruje u svojoj retorici i preziru prema marincima koji su snimljeni kako uriniraju po mrtvim talibanima u Afganistanu.

Perryjevi komentari se kose sa komentarima republikanca i senatora Johna McCaina koji je rekao da bi ovaj snimak mogao ugroziti napore američke vojske načinjene u ratu.

"Marinci su ponosni i ne smijemo se spuštati na nivo neprijatelja. Ovaj snimak me rastužio jer su marinci zaista divni ljudi. Ovaj je događaj naštetio njihovoj reputaciji i imidžu", izjavio je McCain.

Do sada još uvijek niko nije optužen u ovom slučaju, ali američki i strani zvaničnici su zatražili kazne za četiri marinca. Sekretar Ministarstva odbrane Leon Panneta je rekao da je zabrinut zbog činjenice da bi talibani mogli iskoristiti snimak za ugrožavanje afganistanskih mirovnih pregovora.

Nakon objavljivanja snimka u kojem marinci uriniraju po leševima talibana pokrenuta je istraga, jer Ženevska konvencija zabranjuje takve postupke.

"Očito da djeca od 18 i 19 godina prečesto prave glupe greške. To je ono što se ovdje dogodilo", rekao je guverner Teksasa.

"Zaista me zabrinjava retorika ove administracije i prezir vojnika", dodao je Perry.
XS
SM
MD
LG