Dostupni linkovi

Documenta: Dvije decenije logora Bučje


Na današnji dan, 16.01.1992 na Gavrinici u Pakracu izvršena je razmjena posljednjih zarobljenika logora Bučje, čime je došao kraj patnji i stradanjima u tom ozloglašenom kompleksu.

Povodom obilježavanja te obljetnice, organizacija Documenta podsjetila je javnost na sporost pravosuđa u ovom slučaju i pozvala sve koji imaju saznanja o žrtvama ili okolnostima njihovih stradanja da se jave kako bi sastavili što cjelovitiji i vjerodostojniji popis žrtava rata.

"Apeliramo na sve nadležne institucije da temeljito istraže tamošnja događanja i procesuiraju sve odgovorne. Pozivamo sve organizacije koje se bave pitanjima ratnih stradanja, preživjele zatočenike i povratnike koji imaju određena saznanja da pomognu rasvjetljavanju ovih događanja. Kultura istinskog uvažavanja i poštivanja žrtve temelji se na vjerodostojnim podacima, koji su nužan preduvjet za priznanje patnje svih žrtava", navodi se u priopćenju Documente.

Iako još uvijek nema vjerodostojnih podataka o broju zatočenih, Documenta podsjeća da se pretpostavlja da je kroz spomenuta mjesta zatočenja u periodu od kolovoza 1991. do siječnja 1992. prošlo oko 200 logoraša. Među zatočenicima je bilo žena i djece. "Dio logoraša činili su i pripadnici srpske nacionalnosti koji su odbili priključiti se srpskim paravojnim formacijama ili su na neki način surađivali s hrvatskim vlastima. Najmlađi zatočenik imao je 4 godine. Još uvijek se ne zna sudbina 21 nestalog logoraša. Do sada su pronađena i identificirana tri ubijena zatočenika", navode.

Za ratne zločine počinjene u periodu od kolovoza 1991. do siječnja 1992. u spomenutom logoru, do ovog trenutka, Županijski sud u Požegi donio je osam presuda.

Šest počinitelja pravomoćno je osuđeno, a jedna presuda nikad nije potvrđena zbog obustave kaznenog postupka radi smrti optuženog. Jedna je presuda oslobađajuća .

U tijeku je još nekoliko istražnih postupaka.
XS
SM
MD
LG